طرز تهیه حلیم بادمجان کشدار به 4 روش مختلف
به گزارش وبلاگ ایرانزمین، حلیم بادمجان یکی از غذاهای سنتی ایرانی است که هواداران زیادی دارد. برای تهیه آن به روش اصفهانی، گوشت گوسفندی را با مقداری آب و پیاز، پخته و ریش ریش کنید. بادمجان هایی که قبلا تلخی آن ها را گرفته اید نیز با برنج و آب بپزید. سپس مقداری زعفران دم نموده، پیازداغ و نمک و فلفل به آن ها اضافه نموده و مواد را میکس کنید. مواد میکس شده را با گوشت ریش ریش دوباره حرارت داده و در دقایق پایانی پخت، کشک، سیر داغ و نعنا داغ را هم اضافه کنید. البته این غذا به روش های دیگری مثل روش کرمانی یا شیرازی هم پخته می گردد که در این مطلب از خبرنگاران ، درباره آن ها صحبت می کنیم. با ما همراه باشید و در ادامه، جدول مشخصات غذایی حلیم بادمجان را ببینید:

حلیم بادمجان | |
تعداد نفرات | 6 نفر |
زمان آماده سازی | 15 دقیقه |
زمان پخت غذا | 3 ساعت |
اندازه سختی | میانه |
اندازه کالری در هر 100 گرم | 170 کالری |
طرز تهیه حلیم بادمجان کشدار
حلیم بادمجان غذایی است که تقریبا در همه رستوران های محلی اصفهان پیدا می گردد. این غذا به عنوان یکی از انواع غذا با بادمجان رنگ و لعاب اشتها برانگیز این غذا در کنار عطر و بوی فوق العاده آن، هر فردی را سر ذوق می آورد و بعید است کسی بتواند دست رد به سینه این غذای خوشمزه بزند. با وجود اینکه حلیم بادمجان گاهی به عنوان پیش غذا سرو می گردد، یک وعده غذایی مقوی و کامل است و می تواند یک نهار یا شام نونی دلچسب و به یادماندنی باشد. نباید فراموش کنید که یکی از نشانه های پخت خوب این غذا، کش آمدن آن است که در نتیجه استفاده از گوشت سردست و گردن گوسفند اتفاق می افتد. در ادامه، مواد لازم و مراحل دستور پخت حلیم بادمجون کشدار اصفهانی را با هم می بینیم:
مواد لازم برای تهیه حلیم بادمجان
برای تهیه این غذای نونی لذیذ، مواد اولیه زیر را فراهم کنید:
مواد لازم | اندازه مورد احتیاج |
بادمجان قلمی | 2 کیلوگرم |
گوشت گوسفندی (سردست یا گردن) | 500 گرم |
پیاز میانه | 2 عدد |
سیر | 4 حبه |
برنج | 2 پیمانه |
کشک | 1 شیشه (500 گرم) |
زعفران دم نموده غلیظ | 3 قاشق غذاخوری |
نعناع داغ | 2 قاشق غذاخوری |
پیاز داغ مجلسی | 1.5 لیوان |
زردچوبه، نمک و فلفل سیاه | به اندازه لازم |
گردوی خرد شده | اندازهی برای تزئین |
مراحل دستور پخت حلیم بادمجان
مراحل طرز تهیه حلیم بادمجان با گوشت و برنج به ترتیب زیر است:
- مرحله اول: بادمجان ها را شسته و پوست بگیرید. سپس آن ها را نمک پاشی نموده و داخل آبکش بگذارید تا آب سیاه و تلخ آن ها خارج گردد.
- مرحله دوم: پیازها را شسته، پوست گرفته و خرد کنید. سپس آن ها را همراه با گوشت، 1 قاشق پیازداغ و 3 لیوان آب، داخل قابلمه ای مناسب روی حرارت میانه قرار دهید تا گوشت کاملا بپزد.
- مرحله سوم: پس از اینکه گوشت به طور کامل پخت، آن را ریش ریش نموده و با کف دست خود ورز دهید تا سفید رنگ شوند. اصفهانی ها به این کار، کف مال می گویند.
نکته: ورز دادن گوشت در این مرحله، حلیم بادمجان شما را کشدارتر می نماید.
- مرحله چهارم: بادمجان ها را آبکشی کنید. سپس آن ها را همراه برنج و 8 لیوان ترکیب آب و آب گوشت، داخل قابلمه ای مناسب روی حرارت میانه قرار دهید.
نکته: تمام آب باید جذب برنج و بادمجان گردد و در نهایت یک مخلوط غلیظ به وجود بیاید.
- مرحله پنجم: در ادامه، اندازهی از زعفران دم نموده را همراه با نمک و فلفل داخل قابلمه حاوی بادمجان بریزید. سپس، 4 قاشق پیازداغ اضافه نموده و مخلوط مواد را خوب هم بزنید.
- مرحله ششم: اجازه دهید آب مواد داخل قابلمه کشیده گردد. سپس، قابلمه را از روی حرارت برداشته و کنار بگذارید تا محتویات داخل آن کمی سرد شوند.
- مرحله هفتم: در ادامه، مواد حلیم بادمجان را داخل غذاساز بریزید و چند پالس بزنید تا مخلوط نرم و یکدستی ایجاد گردد. این مخلوط را دوباره به قابلمه برگردانید و روی حرارت میانه قرار دهید.
- مرحله هشتم: حالا گوشت ریش ریش شده و بقیه زعفران را هم داخل قابلمه بریزید و مخلوط مواد را به طور مرتب در جهت عقربه های ساعت هم بزنید.
- مرحله نهم: یک ربع بعد، کشک را اضافه نموده و حدود 15 دقیقه دیگر به هم زدن حلیم بادمجون با کشک ادامه دهید.
- مرحله دهم: در این مرحله، سیرهای رنده نموده و سرخ شده را همراه با نعناداغ به حلیم بادمجان اضافه نموده و قابلمه را از روی حرارت بردارید.
- مرحله یازدهم: حالا به مرحله هیجان انگیز تزئین حلیم بادمجان رسیدیم. این کار را با به جامانده پیازداغ، نعناداغ، کشک و اندازهی گردوی خرد شده انجام دهید و غذا را سرو کنید.
طرز تهیه حلیم بادمجان بدون گوشت
برای تهیه نسخه گیاهی این غذا، گوشت را حذف نموده و به جای آن از اندازه بیشتری بادمجان بهره ببرید. انتخاب بین عدس، برنج و لوبیا سفید هم اختیاری بوده و بستگی به ذائقه شما دارد. مراحل کار مطابق دستورهای پیش است و شما می توانید این غذا را برای وگان ها و کسانی که منع مصرف گوشت دارند، تهیه کنید.
چند نکته مهم در طرز تهیه حلیم بادمجان اصفهانی
در طرز تهیه حلیم بادمجان اصفهانی، نکات و ریزه کاری های زیر را به خاطر داشته باشید:
- در ابتدای پخت گوشت، اندازه کافی آب اضافه کنید تا در اواسط کار مجبور به اضافه کردن آب نشوید؛ این کار تأثیر خوبی روی مزه نهایی غذا ندارد.
- دقت کنید که پس از پخت کامل گوشت، باید حدود 1 لیوان آب گوشت داخل قابلمه باقی بماند تا در ادامه طبخ غذا از آن بهره ببرید.
- بهتر است ابتدا ادویه ها را در روغن تفت داده و سپس به مواد حلیم بادمجان بیفزایید. این کار، عطر و بوی غذای شما را به مراتب بهتر می نماید.
- در صورت تمایل می توانید بادمجان ها را پس از تلخی گرفتن، سرخ نموده و به برنج پخته اضافه کنید. البته بعضی هم ترجیح می دهند که از بادمجان کبابی استفاده نمایند که هر کدام از این روش ها، کاملا سلیقه ای است.
- آبدار بودن ترکیب برنج و بادمجان باعث می گردد که حلیم بادمجان شما آب بیندازید؛ پس حوصله کنید و اجازه دهید آب قابلمه کاملا به خورد برنج و بادمجان برود.
- هنگام پخت برنج، آن را زیاد هم نزنید تا حلیم بادمجان ته نگیرد. بعلاوه دقت کنید که برنج باید پس از پخت، کاملا له گردد. به علاوه، بهتر است از برنج نیم دانه بهره ببرید که غلظت و لعاب بیشتری به غذا می دهد.
- حتما بادمجان ها را به صورت طولی برش دهید تا حلیم بادمجان شما حسابی کشدار گردد.
- اگر فرصت کافی ندارید، برنج و بادمجان را داخل زودپز بپزید تا کارها زودتر پیش بروند.
- اندازه کشک مورد استفاده در این غذا کاملا سلیقه ای است و می توانید نعنا داغ را هم از این دستور حذف کنید.
- یک حلیم بادمجان اصیل و مجلسی، زرد رنگ است؛ بنابراین، زعفران دم نموده را غلیظ و کم آب درست کنید.
- پس از اضافه کردن کشک به حلیم بادمجان، غذا نباید زیاد بجوشد، زیرا خیلی زود ته می گیرد.
- در صورت استفاده از عدس به جای برنج، آن را به صورت جداگانه با اندازهی دارچین بپزید تا سردی عدس تعدیل گردد.
- شما می توانید در مرحله مخلوط کردن برنج و بادمجان با گوشت، کمی هم گردوی آسیاب شده به غذا اضافه کنید. این کار باعث می گردد که حلیم بادمجان روغن بیشتری بیندازد.
- علاوه بر موارد گفته شده برای تزئین حلیم بادمجان، می توان از اندازهی گل محمدی هم استفاده کرد که جلوه ویژه ای به غذا می دهد.
اگر دوست دارید حلیم گندم را نیز امتحان کنید، توصیه می کنیم که طرز تهیه حلیم را نیز از همین سایت بخوانید.
طرز تهیه حلیم بادمجان شیرازی
طرز پخت حلیم بادمجان در شیراز، شباهت زیادی به نسخه اصفهانی آن دارد. بنابراین، مواد لازم را مطابق مواد لازم حلیم بادمجان اصفهان تهیه نموده، اما به جای نصف برنج، عدس آماده کنید. سپس، مراحل کار را طبق ادامه این مطلب پیش ببرید:
مراحل تهیه حلیم بادمجان شیرازی
طرز تهیه حلیم بادمجان شیرازی مطابق مراحل زیر پیش می رود:
- مرحله اول: ابتدا پیازهای خرد شده را در روغن تفت دهید تا نرم و شفاف شوند. سپس، گوشت و ادویه جات را به پیاز بیفزایید و صبر کنید تا رنگ گوشت تغییر کند.
- مرحله دوم: حالا اندازهی آب اضافه کنید و اجازه دهید گوشت به آرامی با حرارت میانه کاملا مغزپخت گردد.
- مرحله سوم: در ادامه، برنج و عدس را در قابلمه ای دیگر با اندازهی آب بپزید و در همین فاصله، بادمجان ها را هم سرخ کنید.
نکته: نباید فراموش کنید که پیش از استفاده از بادمجان ها باید تلخی آن ها با نمک پاشی گرفته گردد.
- مرحله چهارم: گوشت پخته شده را ریش ریش نموده و با بادمجان های سرخ شده مخلوط کنید.
- مرحله پنجم: عدس و برنج پخته شده را کاملا بکوبید و در مخلوط گوشت و بادمجان بریزید.
- مرحله ششم: تمام مواد را دوباره روی حرارت قرار دهید و آغاز به هم زدن کنید تا حلیم بادمجان به روغن بیفتد. در این مرحله، کمی هم گردوی آسیاب شده اضافه کنید.
- مرحله هفتم: در 15 دقیقه پایانی پخت، کشک را اضافه نموده و به هم زدن غذا ادامه دهید. در نهایت روی حلیم بادمجون را با موادی مثل سیرداغ، پیازداغ، نعناداغ و کشک تزئین نموده و آن را سرو کنید.
طرز تهیه حلیم بادمجان با لوبیا سفید
کرمانی ها برای تهیه این غذای لذیذ به جای برنج از ترکیب مساوی عدس و لوبیا سفید استفاده می نمایند. به علاوه، وجود کشک محلی کرمان هم طعمی منحصر به فرد به این غذای خوشمزه می دهد. در ادامه، مواد لازم و مراحل طرز تهیه حلیم بادمجان کرمانی را با هم می خوانیم:
مواد لازم برای تهیه حلیم بادمجان کرمانی
برای تهیه این غذا به سبک کرمانی ها، مواد اولیه زیر را آماده کنید. این اندازه مواد اولیه برای 6 نفر کافی است.
مواد لازم | اندازه مورد احتیاج |
بادمجان | 2 کیلو |
گوشت سردست یا گوشت بره | 500 گرم |
پیاز میانه | 2 عدد |
سیر (پوست کنده، رنده شده و سرخ شده) | 4 حبه |
لوبیا سفید | 1 پیمانه |
عدس | 1 پیمانه |
کشک محلی کرمانی | 500 گرم |
نعنا داغ | حدود 6 قاشق غذاخوری |
پیازداغ مجلسی | 1.5 لیوان |
زعفران دم نموده غلیظ | حدود 3 قاشق غذاخوری |
زردچوبه، نمک و فلفل سیاه | به اندازه لازم |
مراحل دستور پخت حلیم بادمجون کرمانی
طرز تهیه حلیم بادمجان با عدس و لوبیا سفید در ادامه آمده است:
- مرحله اول: عدس و لوبیا سفید را حداقل به مدت 4 ساعت بخیسانید و در طول این مدت، چند بار آب آن ها را عوض کنید تا نفخ آن ها گرفته گردد.
- مرحله دوم: حالا لوبیا سفید را با اندازهی آب در یک قابلمه مناسب ریخته و روی حرارت قرار دهید. نیم ساعت بعد، عدس را هم اضافه نموده و اجازه دهید حبوبات کاملا بپزند.
- مرحله سوم: بادمجان ها را شسته و پوست بگیرید. سپس آن ها را به صورت ورقه ای برش داده و به مدت نیم ساعت داخل آب و نمک قرار دهید تا تلخی آن ها گرفته گردد.
نکته: این کار یاری می نماید که بادمجان ها هنگام سرخ کردن، روغن کمتری جذب نمایند.
- مرحله چهارم: پس از گذشت زمان لازم، بادمجان ها را آبکشی نموده و کنار بگذارید تا خشک شوند.
- مرحله پنجم: پیازها را شسته، پوست کنده و خرد کنید. سپس، آن ها را همراه با گوشت و اندازهی آب در قابلمه ای مناسب بریزید و اندازه لازم زردچوبه و فلفل اضافه کنید.
- مرحله ششم: حالا قابلمه را روی حرارت میانه قرار داده و اجازه دهید گوشت به طور کامل مغزپخت گردد. در اواخر پخت گوشت، اندازه لازم نمک هم اضافه کنید.
- مرحله هفتم: در این مرحله از طرز تهیه حلیم بادمجان، بادمجان ها را در تابه ای مناسب با اندازهی روغن سرخ کنید. سپس، روغن اضافی آن ها را با یاری دستمال آشپزخانه یا کاغذ روغنی بگیرید.
- مرحله هشتم: حالا گوشت پخته را ریش ریش نموده و با بادمجان های سرخ شده بکوبید تا مخلوط یکدستی ایجاد گردد.
- مرحله نهم: در ادامه، مخلوط گوشت و بادمجان را با عدس و لوبیای پخته شده در غذاساز بریزید و همه مواد را کاملا با هم میکس کنید.
- مرحله دهم: اندازهی آب جوش به کشک اضافه نموده و آن را به مدت 20 دقیقه بجوشانید. سپس، مخلوط میکس شده مواد را دوباره به قابلمه منتقل نموده و روی حرارت بگذارید.
- مرحله یازدهم: کشک و زعفران دم نموده را هم در قابلمه بریزید و حدود 15 دقیقه حلیم بادمجان را به طور پیوسته هم بزنید.
- مرحله دوازدهم: اندازهی نعناداغ و سیرداغ درست کنید. این مواد را همراه با پیازداغ داخل قابلمه بریزید و خوب هم بزنید.
- مرحله سیزدهم: حلیم بادمجان خوشمزه شما آماده است. برای تزئین، از نعنا داغ، سیرداغ و پیاز داغ بهره ببرید و اندازهی هم کشک محلی روی غذا بریزید. نوش جان
برترین جایگزین ها در طرز تهیه حلیم بادمجان
درباره جایگزین ها به این موارد توجه کنید:
- بهتر است برای پخت این غذا از گوشت گوسفندی چرب بهره ببرید و اگر گوشت گردن یا سردست در اختیار نداشتید، گوشت دنده گوسفندی هم قابل استفاده است.
- شما می توانید در طرز تهیه حلیم بادمجون اصفهانی، به جای برنج از لوبیا سفید یا عدس بهره ببرید. البته این را هم بدانید که برنج، رنگ شفاف و خوش رنگی به حلیم بادمجان می دهد، در حالی که عدس، رنگ این غذا را تیره تر خواهد نمود.
- کف مالی گوشت یک شیوه سنتی است؛ شما می توانید به جای آن از غذاساز استفاده نموده و گوشت را کاملا میکس کنید.
روش نگهداری از حلیم بادمجان
به جامانده غذا را در ظرفی درب دار ریخته و در یخچال بگذارید. نباید فراموش کنید که این غذا حاوی گوشت است، بنابراین بهتر است به جامانده آن را حداکثر ظرف 1 هفته، مجددا گرم نموده و بهره ببرید.
آیا سفارش حلیم بادمجان آماده را ترجیح می دهید؟…
همان طور که دیدید، طرز تهیه حلیم بادمجان کمی زمان بر است و شاید فرصت کافی برای تهیه آن در منزل را نداشته باشید. اگر اینطور است، سری به وبلاگ ایرانزمین بزنید و این حلیم لذیذ ایرانی را به صورت اینترنتی سفارش دهید. برای این منظور، وارد بخش سفارش آنلاین غذا شوید و تنها با چند کلیک، غذای مورد نظر خود را انتخاب کنید. یک مرحله دیگر، ثبت دقیق آدرس مقصد است که به پیک ها امکان می دهد غذای شما را در کمترین زمان ممکن، به صورت گرم و تازه به مقصد برسانند. امیدواریم خرید اینترنتی خوب و رضایت بخشی در پیش داشته باشید.
منبع: اسنپ فود