همه چیز درباره ی برنامه غذایی نوزاد در سال اول زندگی

به گزارش وبلاگ ایرانزمین، اگر اولین بار است که مادر شدن را تجربه می کنید، حتما می دانید که حس مادر شدن چقدر شیرین و لذت بخش است و با هیچ حسی قابل مقایسه نیست . اما مادر شدن سختی ها و نگرانی های خاص خودش را دارد. احتمالا شما هم نگران تغذیه نوزادتان هستید و سوالات زیادی درباره برنامه غذایی نوزاد در سال اول دارید.

همه چیز درباره ی برنامه غذایی نوزاد در سال اول زندگی

نوزادم باید چه مقدار غذا بخورد؟ آیا زمانی که نوزاد خواب است، باید او را از خواب بیدار کنم تا غذا بخورد؟ چرا نوزاد من همواره گرسنه است؟ نوزاد چه زمانی می تواند غذاهای جامد بخورد؟ این سوالات فقط بخشی از سوالاتی هستند که فکر مادران را درگیر نموده اند.

امروزه توصیه می شود به نوزادان، حتی نوزادانی که شیر خشک می خورند، هر زمان که خودشان خواستند غذا دهید و برای دادن غذاهای جامد به آن ها تا زمانی که چهار تا شش ماهه شوند، صبر کنید.

اگر شما هم درباره تغذیه نوزادتان نگران هستید و در این زمینه سوالاتی دارید، در ادامه با وبلاگ ایرانزمین مگ همراه باشید تا همه چیز را درباره برنامه غذایی نوزاد در سال اول به شما شرح دهیم.

نوزاد هر چند وقت یک بار باید شیر بخورد؟

معده نوزاد شما در روز اول تولد، به مقدار یک تیله است و فقط می تواند یک تا یک و چهاردهم قاشق چای خوری مایعات را تحمل کند. نوزاد شما هر چه عظیم تر شود، معده اش هم منبسط و عظیم تر می شود.

زمانی که به نوزادتان شیر خودتان را می دهید، تشخیص اینکه چه مقدار شیر می خورد، سخت یا غیرممکن است. اما اگر با شیشه شیر به نوزادتان شیر دهید، مقدار گیری مقدار شیری که می خورد کمی آسان تر می شود.

نوزادان با یکدیگر متفاوت هستند، اما ویژگی ثابت در همه آن ها این است که نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می نمایند، بیشتر از نوزادانی که با شیشه شیر تغذیه می نمایند غذا می خورند. دلیل این موضوع این است که شیر مادر به آسانی هضم شده و بسیار سریع تر از شیر خشک از معده خارج می شود.

نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می نمایند

شما باید شیردهی به نوزادتان را تنها یک ساعت بعد از تولد آغاز کنید و در چند هفته اول تولد، روزانه هشت تا دوازه بار به او غذا بدهید. در ابتدا نوزادتان نباید بیش از چهار ساعت بدون غذا بماند. ممکن است احتیاج شود نوزادتان را برای غذا خوردن از خواب بیدار کنید؛ دست کم تا زمانی که شیر دادن به خوبی جا بیفتد و وزن نوزادتان به طور مناسب افزایش یابد.

نوزاد می تواند با عظیم تر شدن و افزایش شیر شما، در مدت زمان کمتر، شیر بیشتری بخورد. در این زمان است که می توانید متوجه یک الگوی قابل پیشبینی برای برنامه غذایی نوزاد در سال اول شوید.

  • یک تا سه ماهگی: نوزاد شما هر 24 ساعت، هفت تا نُه بار شیر می خورد.
  • سه ماهگی: شیر خوردن نوزاد طی 24 ساعت، شش تا هشت بار است.
  • شش ماهگی: نوزاد شما شش بار در روز شیر می خورد.
  • دوازده ماهگی: شیردهی به نوزاد به چهار بار در روز کاهش می یابد. دادن غذاهای جامد به کودک از سن شش ماهگی، به تامین احتیاجهای غذایی نوزاد یاری می نماید.

به یاد داشته باشید که این الگوی غذایی، فقط یک نمونه است. نوزادان مختلف، سرعت و تمایلات متفاوتی دارند. سایر عوامل هم روی تعداد دفعات شیر خوردن آن ها تاثیر می گذارد.

نوزادانی که با شیشه شیر تغذیه می نمایند

باید به نوزادانی که با شیشه شیر تغذیه می نمایند طبق احتیاجهایشان و مانند نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می نمایند، شیر دهید. مقدار شیر خوردن برای نوزادان به طور میانگین، هر دو تا سه ساعت یک بار است. در ادامه به یک برنامه شیردهی معمولی اشاره می کنیم .

  • نوزادان تازه متولد شده: هر دو تا سه ساعت یک بار
  • نوزادان دو ماهه: هر سه تا چهار ساعت یک بار
  • نوزادان چهار تا شش ماهه: هر چهار تا پنج ساعت یک بار
  • نوزادان شش ماهه به بالا: هر چهار تا پنج ساعت یک بار

نوزادانی که از شیر مادر و نوزادانی که با شیشه شیر تغذیه می نمایند

به نوزادان زیر یک سال، به غیر از شیر خود، هیچ مایعاتی (مانند آب میوه یا شیر گاو) ندهید. چنین مایعاتی مواد مغذی مورد احتیاج بدن نوزاد را تامین نمی نمایند و ممکن است سبب ناراحتی شکم او شوند. به نکات زیر توجه کنید:

  • به شیشه شیر نوزادتان، غلات (cereal) اضافه نکنید. این موضوع می تواند عوارض زیر را در پی داشته باشد:
    1. منجر به احتمال خفگی در نوزاد شود.
    2. سیستم گوارشی نوزاد تقریبا از چهار تا شش ماهگی به قدری رشد ننموده است که بتواند غلات را هضم کند. بنابراین غلات در بدن نوزاد هضم نمی شود.
    3. غلات برای نوزاد، غذایی سنگین و بیش از حد سن و احتیاج او است.
  • به نوزادتان تا یک سالگی عسل ندهید. عسل می تواند برای نوزادان خطرناک باشد و منجر به یک بیماری فلج نماینده حاد به نام بوتولیسم شود.
  • انتظارات تان را با ویژگی ها و احتیاجهای منحصر به فرد نوزادتان تطبیق دهید. نوزادان نارس باید برنامه غذایی متناسب با شرایط شان را دنبال نمایند. اگر نوزادتان با مشکلاتی همانند رفلاکس معده و نارسایی رشد روبرو است، باید برای گرفتن برنامه غذایی نوزاد در سال اول و مقدار غذایی که باید بخورد، به پزشک مراجعه کنید.

چگونه برنامه غذایی نوزاد در سال اول را اجرا کنیم؟

داشتن برنامه ی غذایی مناسبِ نوزاد، به والدین برای غذا دادن به نوزاد به روش صحیح یاری زیادی می نماید.

زمانی که شکم نوزادتان رشد کند و بدنش بتواند بیشتر از شیر مادر را تحمل کند، او به طور طبیعی آغاز در پی کردن یک الگوی غذایی می نماید. آغاز این دوره ممکن است بین دو تا چهار ماهگی باشد.

در این سن باید بر روی تشخیص نشانه های گرسنگی نوزادتان تمرکز کنید؛ نشانه هایی مانند موارد زیر:

  • دنبال سینه و نوک سینه مادر گشتن
  • گذاشتن مشت خود در دهان
  • ضربه زدن یا مکیدن لب
  • سر و صدا کردن و نق زدن، که در مدت زمان کم بیشتر هم می شود.

زمانی که نوزادتان چند ماهه شد، می توانید یک برنامه مناسب برای خواب و خوراک او تنظیم کنید. به طور مثال، تصور کنید نوزاد چهار ماهه شما، هر پنج ساعت برای شیر خوردن از خواب بیدار می شود. این یعنی اگر به نوازدتان ساعت 9 شب شیر دهید، او ساعت 2 نصفه شب برای شیر خوردن بیدار می شود.

اما اگر به نوزادتان ساعت 11 شب و قبل از اینکه بخوابید شیر دهید، ممکن است نوزادتان تا ساعت 4 صبح برای شیر خوردن بیدار نشود، که این مسئله به شما یاری می نماید خواب بهتری داشته باشید.

نوزادم با وجود شیر خوردن هنوز گرسنه است؛ باید چکار کنم؟

اگر نوزادتان گرسنه به نظر می آید، به او شیر دهید. نوزاد شما به طور طبیعی در دوران جهش رشد (تقریبا هفته سوم، سه ماهگی و شش ماهگی) تعداد دفعات بیشتری غذا می خورد.

بعضی نوزادان در یک زمان معین تعداد دفعات بیشتری شیر می خورند و در سایر مواقع کمتر. به طور مثال، ممکن است نوزاد شما در خاتمه بعد از ظهر و مغرب شیر بیشتری بخورد و شب بیشتر بخوابد. این موضوع در نوزادانی که شیر مادر می خورند، رایج تر از نوزادانی است که با شیشه شیر تغذیه می نمایند. اگر احساس می کنید نوزادتان بیش از احتیاج سنش شیر می خورد و نگران پرخوری او هستید، با متخصص اطفال مشورت کنید.

چگونه و چه زمانی دادن غذای جامد به کودکم را آغاز کنم؟

نوزاد شما زمانی که چهار تا شش ماهه می شود و شرایط زیر را دارد، آماده خوردن غذاهای جامد می شود:

  • می تواند سرش را کنترل کند .
  • به نظر می رسد به چیزی که شما می خورید علاقمند است.
  • در پی غذا می شود.
  • وزن او حدود 5 کیلو و 900 گرم یا بیشتر است.

آموزشگاه متخصصان اطفال آمریکا (AAP) اظهار می نماید که فرقی نمی نماید دادن غذاهای جامد به نوزاد را با چه غذایی آغاز کنید. چیزی که در برنامه غذایی نوزاد در سال اول اهمیت دارد این است که به مدت سه تا پنج روز، یک غذای یکسان به او بدهید؛ سپس غذای او را تغییر دهید. این کار به شما یاری می نماید غذایی که سبب واکنش آلرژیک در او می شود را شناسایی کنید. بثورات پوستی، اسهال و استفراغ نشانه های اولیه واکنش آلرژیک هستند.

همانطور که نوزداتان عظیم تر می شود، به جای غذاهای پوره ای، به او غذاهایی مانند تخم مرغ همزده، موز له شده، پاستای خوب پخته شده و ریز شده بدهید. زمان مناسب برای این مرحله، هشت تا دَه ماهگی است.

معمولا در سوپرمارکت ها غذاهای مخصوص نوزادان وجود دارد، اما اگر خودتان می خواهید غذای نوزادتان را در خانه درست کنید، در آن از نمک و شکر استفاده نکنید. علاوه بر این، در این سن به نوزادتان غذاهایی ندهید که می توانند منجر به خفگی او شوند، از جمله:

  • مواد غذایی سفت مانند پاپ کرن یا آجیل
  • میوه های سفت و تازه نظیر سیب. برای دادن چنین میوه هایی به نوزادتان می توانید آن ها را بپزید یا خیلی ریز خرد کنید.
  • هر نوع گوشتی که به خوبی نپخته و خرد نشده است مانند هات داگ
  • پنیر
  • کره بادام زمینی هر چند در خصوص دادن یا ندادن این خوراکی به نوزاد و خواص کره بادام زمینی رقیق شده برای نوزادان زیر یک سال باید با متخصص اطفال مشورت کنید.

زمانی که نوزادتان به سن یک سالگی نزدیک می شود، باید به او غذاهای متنوعی بدهید و در هر وعده غذایی تقریبا 125 گرم غذای جامد به او بدهید. همچنان شیر دادن به نوزادتان را ادامه دهید. نوزادان تا سن هشت ماهگی باید هر روز شیر بنوشند.

سایر نگرانی های مادران

وزن بعضی از نوزادان به راحتی افزایش پیدا می نماید، در حالی که سایر نوزادان در این زمینه مشکل دارند. مسائلی که می تواند بر عدم افزایش وزن نوزاد تاثیر بگذارد، عبارتند از:

  • داشتن نقص مادرزادی، مانند لب شکری که خوردن را برای نوزاد سخت می نماید.
  • ابتلا به عدم تحمل پروتئین شیر
  • نارس بودن
  • تغذیه با شیشه شیر در مقایسه با شیر مادر

نتیجه مطالعه ای در سال 2012 که بر روی بیش از 1800 نوزاد انجام شد، نشان می دهد که نوزادانی که با شیشه شیر تغذیه می نمایند، (چه شیشه شیر حاوی شیر مادر باشد چه شیر خشک) نسبت به نوزدانی که فقط از سینه مادر شیر می خوردند، در سال اول افزایش وزن بیشتری دارند.

پزشک برترین کسی است که می تواند وزن مناسب برای نوزاد را تشخیص دهد.

نکته خاتمهی

از جمله نگرانی های اصلی مادران این است که به نوزادشان چگونه، چه زمانی و چه غذایی بدهند. شما می توانید از روی حالات مختلف نوزادتان گرسنگی و سیری او را تشخیص دهید.

شما باید به نوزادتان در زمان مناسب، غذای مناسب بدهید و به علائمی که از خود بروز می دهد توجه کنید. اگر هر گونه سوالی درباره برنامه غذایی نوزاد در سال اول برایتان پیش آمد، به متخصص اطفال مراجعه کنید و از او یاری بگیرید.

منبع: healthline

منبع: دیجیکالا مگ

به "همه چیز درباره ی برنامه غذایی نوزاد در سال اول زندگی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "همه چیز درباره ی برنامه غذایی نوزاد در سال اول زندگی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید