طرز تهیه دسر ترکی سوتلاچ با برنج و خامه

به گزارش وبلاگ ایرانزمین، دسر سوتلاچ یا آش شیر یا سوت آشی یکی از مشهورترین دسر های ترکیه ای است و بافتی شبیه شیربرنج ایرانی دارد. ترک ها در ماه رمضان شیربرنج ترکی سوتلاچ را برای سحری و افطاری درست می نمایند و ظاهرا پیشنیه اش به دربار سلاطین عثمانی برمی شود. آموزش طرز تهیه دسر سوتلاچ و تاریخچه این دسر را در این مطلب بخوانید.

طرز تهیه دسر ترکی سوتلاچ با برنج و خامه

همان طور که گفتیم سوتلاچ از انواع دسر های محبوب و مشهور ترکیه ای است و ظاهرا پیشینه آن به زمان امپراطوری عثمانی برمی گردد. سوتلاچ در زبان ترکی به معنای برنج له شده و نرم است و در واقع شیربرنج ترکی است. سوتلاچ که تا حدود زیادی شبیه شیربرنج ایرانی است در گذشته یک غذای شفابخش بوده است. روایت است که در زمان های قدیم وقتی یک اشراف زاده عثمانی از دلپیچه و درد معده به خودش می پیچیده برای درمان او سوتلو آش (Sütlü aş) یا همان سوتلاچ (Sütlaç) تجویز کردند. اگر چه گفته می گردد ریشه اصلی این دسر به آسیای میانه برمی گردد و به وسیله کاروان هایی که از جاده ابریشم عبور می کردند به ترکیه رسیده است.

ردپای این دسر در ایتالیا و کشور های اروپای شرقی هم دیده شده است. ظاهرا دسر سوتلاچ در قرن 16 میلادی در مهمانی پاپا وی پیوس در ایتالیا به عنوان غذای اصلی سوم سرو شده بود و نحوه سرو آن نیز مثل سرو آن در ترکیه یعنی به همراه پودر دارچین و شکر به صورت پاشیده شده بر روی آن بود. قسمت روی دسر سوتلاچ باید کاراملی گردد و همین مسئله آن را شبیه دسر کرم بروله فرانسوی نموده است. برای این کار روی سوتلاچ باید بعد از پخت چند دقیقه با گریل فر مقداری برشته گردد.

طرز تهیه دسر ترکی سوتلاچ با آرد برنج

مواد لازم برای 4 نفر

شیر: 1 لیتر

شکر: 1 لیوان فرانسوی دسته دار

نشاسته: 3 قاشق غذاخوری

آرد برنج: 1 قاشق غذاخوری

زرده تخم مرغ: 1 عدد

برنج: 2 قاشق غذاخوری

نمک: نوک قاشق چایخوری

آب: 3 لیوان فرانسوی دسته دار

وانیل: 1/3 قاشق چایخوری

طرز تهیه

مرحله اول: فر را روشن و در دمای 200 درجه سانتی گراد تنظیم کنید تا داغ گردد (در ادامه به شما می گوییم سوتلاچ را بدون فر هم چطور درست کنید). ابتدا برنج را با 2 لیوان آب و نوک قاشق چایخوری نمک روی شعله ملایم گاز بپزید.

مرحله دوم: شیر را در یک قابلمه بریزید و روی حرارت ملایم گاز گرم کنید. وقتی شیر گرم شد شکر را به آن اضافه کنید و هم بزنید تا شکر در شیر کاملا حل گردد.

مرحله سوم: آرد برنج، نشاسته و وانیل را با هم مخلوط کنید و یک لیوان آب به آن ها اضافه کنید. حین اضافه کردن آب ترکیب را مرتب هم بزنید تا کاملا صاف و یکدست گردد. سپس زرده تخم مرغ را از سفیده جدا کنید و به این ترکیب اضافه کنید و با چنگال یا همزن دستی خوب هم بزنید. در نهایت باید یک مایه یکدست و کرمی داشته باشید. این مایه را به قابلمه ای که شیر در آن است اضافه کنید. شعله گاز باید ملایم باشد و این ترکیب را باید مرتب هم بزنید که ته نگیرد.

مرحله چهارم: حالا برنج پخته شده به همراه آبی که همراه آن داخل قابلمه باقی مانده به ترکیب مایه تخم مرغی و شیر اضافه کنید و باز هم بزنید. 2 دقیقه هم زدن در این مرحله کافی است. شعله گاز را خاموش کنید و سوتلاچ را در ظرف های رمکین یا پیاله مناسب فر بریزید. سینی فر را از آب داغ پر کنید و در طبقه وسط فر بگذارید. 10 الی 15 دقیقه برای سرخ شدن روی سوتلاچ کافی است. در 5 دقیقه پایانی گریل را روشن کنید. سوتلاچ را معمولا سرد میل می نمایند پس بعد از خنک شدن در یخچال بگذارید تا سرد گردد.

مواد لازم

برنج نیم دانه: 1 لیوان فرانسوی دسته دار

شکر: 1 لیوان فرانسوی دسته دار

آب جوش: 2 لیوان فرانسوی دسته دار

شیر: 1 لیتر (4 لیوان فرانسوی دسته دار)

خامه صبحانه: 1 قاشق غذاخوری

وانیل: 1 قاشق مرباخوری

طرز تهیه

طرز تهیه دسر ترکی سوتلاچ با آرد برنج و برنج هر دو مرسوم است. برای تهیه شیربرنج ترکی سوتلاچ شیر را از یخچال بیرون بیاورید تا به دمای محیط برسد. برنج را چند بار با آب گرم بشورید و ابکش و سپس با 2 لیوان آب جوش بپزید. 30 دقیقه زمان برای پخت برنج کافی است. وقتی برنج خوب پخت و شفته شد، شیر را که به دمای محیط رسیده را به برنج پخته شده اضافه کنید. مدام ترکیب برنج و شیر را هم بزنید که ته نگیرد. 40 دقیقه زمان کافی است تا شیر و برنج خوب بپزند و به خورد هم بروند.

سپس 1 قاشق خامه صبحانه را اضافه کنید، حرارت را کم کنید و هم بزنید. کمی بعد شکر و وانیل را اضافه کنید، هم بزنید و گاز را خاموش کنید.

وقتی سوتلاچ خنک شد در رمکین یا پیاله مناسب فر بریزید و طبق دستور بالا در فر بگذارید تا روی آن طلایی گردد. اگر فر ندارید برای تهیه سوتلاچ کافی است کاسه های پر شده با شیربرنج را در یک ماهیتابه عظیم بگذارید. در ماهیتابه تا نیمه آب بریزید و روی شعله ملایم گاز قرار دهید.

روی سوتلاچ ها کمی شکر بریزید و با پشت یک قاشق خیلی داغ روی شکر ها با آرامی فشار دهید تا شکر ها کاراملی شوند. می توانید از فندک آشپزخانه هم بهره ببرید و چند دقیقه روی شکر نگه دارید تا روی شیربرنج ترکی کاراملی گردد.

منبع: گردشبان

به "طرز تهیه دسر ترکی سوتلاچ با برنج و خامه" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه دسر ترکی سوتلاچ با برنج و خامه"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید