11 علائم خوردن پودر و مواد شوینده به وسیله کودک ، چه بخوریم و چه نخوریم؟

به گزارش وبلاگ ایرانزمین، علائم خوردن پودر و مواد شوینده در بچه ها و بزرگسالان چیست؟ خوردن مواد شوینده برای بچه ها چه عوارضی دارد؟ راه های درمان و پیشگیری خوردن مواد شوینده چیست؟ از آنجایی که بچه ها مدام در حال تجربه کردن چیزهای تازه هستند و نسبت به خطرات و تبعات ناشی از آنها، آگاهی ندارند، برترین کار این است که از بروز حوادث به خصوص در روند تا جای ممکن پیشگیری نموده و برای احتیاط، خودتان را برای مواجهه با شرایط نامساعد آماده کنید. در این مقاله از در به علائم خوردن پودر و مواد شوینده در بچه ها، عوارض، راه های پیشگیری و درمان خوردن مواد شوینده می پردازیم.

11 علائم خوردن پودر و مواد شوینده به وسیله کودک ، چه بخوریم و چه نخوریم؟

دلایل خوردن پودر و مواد شوینده در بچه ها

شوینده ها مخصوصا شوینده های مخصوص ماشین لباسشویی و ظرفشویی می توانند به صورت مایع، پودر یا قرص باشد. این محصولات معمولا رنگ های روشن دارند و ممکن است برای بچه ها خردسال مثل آبنبات به نظر برسند. قرص های لباس شویی هم معمولا غلیظ تر هستند و در صورت گاز گرفتن، محتویات آن ها می تواند به داخل دهان کودک برود.

در همه این موارد، عموما خوردن پودر و مواد شوینده به صورت غیر عمدی اتفاق می افتد و فقط باعث تحریک سیستم گوارش می گردد.

علائم خوردن پودر و مواد شوینده به وسیله کودک

علائم ناشی از خوردن پودر و مواد شوینده به وسیله کودک همانطور که گفته شد، بسته به میزان مصرف آن متفاوت خواهد بود. اگر مسمومیت، خفیف باشد و کودک این مواد را خورده باشد، مسمومیت در حد تحریک دهان و گلو است. اگر در تماس با آن بوده باشد، ممکن است دچار قرمزی روی پوست گردد. اما در صورت شدیدتر بودن مسمومیت باید منتظر علائم زیر در کودک باشید:

آسیب به مری

دل درد شدید

درد و ورم دهان

وجود خون در مدفوع

ایجاد تاول و قرمز شدن لب ها

استفراغ همراه با خون

تنگی نفس و سرفه

کاهش چشمگیر فشار خون

کاهش ضربان قلب

وجود قرمزی، التهاب یا سوختگی سطحی پوست

ورم کردن راه های تنفسی، تنفس با صدای بلند و تغییر رنگ کودک

چطور خوردن پودر و مواد شوینده باعث ایجاد مسمومیت می گردد؟

انواع پودر و مواد شوینده دارای ترکیبات و فرمول های شیمیایی هستند که به بدن و پوست آسیب می رسانند. مخصوصا در خصوص شوینده های مایع که گازهای خطرناکی فراوری می نمایند، ورود این گازها به ریه بچه ها و حتی بزرگسالان مضر است.

فقط در خصوص بچه ها، چون میزان حساسیت و آسیب پذیری بالاتری دارند، معمولا صدمات بیشتر خواهد بود. بنابراین توصیه می گردد این مواد را از دسترس بچه ها دور نگه دارید. محصولاتی که حاوی نمک های قلیایی هستند و ph آنها بالای 11.5 است، باید روی بسته بندی آن ها علامت هشدار سوختگی پوست و گلو داشته باشند.

بعضی از مواد شوینده بسته به آنزیم ها و سفید نماینده اکسیژن، خاصیت قلیایی کمتری نسبت به نمک قلیایی داشته و ph پایینی دارند، بنابراین در هنگام قورت دادن آسیب های جدی کمتری ایجاد می نمایند.

اقدامات بعد از خوردن مواد شوینده به وسیله کودک

اقدامات بعد از خوردن مواد شوینده به وسیله بزرگسال و کودک مشابه است. حتی فرقی نمی نماید که کودک یا بزرگسال شامپو بخورد یا پودر ماشین لباسشویی یا ریکا، عوارض خوردن مواد شوینده معمولا به یک شکل بروز می نماید. در این مواقع دستورالعمل های زیر را انجام دهید:

جوش شیرین نخورید

بعضی بر این باورند که چون مواد شوینده خاصیت اسیدی دارند یا خوردن یک ماده قلیایی، اثر آن را خنثی می نمایند. بنابراین بعد از خوردن شامپو یا مواد شوینده می خورند یا به خورد کودک می دهند. این کار بسیار خطرناک است. چون این مواد با هم واکنش می دهند و شرایط را بسیار وخیم تر می نمایند.

شیر نخورید

خوردن شیر بعد از خوردن پودر و مواد شوینده به وسیله کودک یا بزرگسال نیز، نه تنها کاری از پیش نمی برد، بلکه سرعت جذب مواد سمی را هم بالا می برد. در نتیجه مسمومیت شدیدتر خواهد شد. پس خوردن شیر را هم به عنوان روش درمان خوردن مواد شوینده فراموش کنید.

آبلیمو نخورید

آبلیمو اثر اسیدی دارد و اگر بعد از مسمومیت ناشی از مصرف شوینده ها خورده گردد، باعث ایجاد مسائل عمده در معده و دستگاه گوارش خواهد شد.

آب نمک نخورید

بعضی افراد فکر می نمایند اگر بعد از مسمومیت ناشی از خوردن پودر و مواد شوینده به وسیله کودک و بزرگسال، فرد مسموم شده استفراغ کند و بالا بیاورد، درمان می گردد. اما خوردن آب نمک مخصوصا در بچه ها مسموم شده، باعث ایجاد اختلال الکترولیتی می گردد و برای بدن آسیب رسان است، به ویژه اگر آب نمک غلیظ باشد.

سفیده تخم مرغ نخورید

خوردن سفیده تخم مرغ هم از مواردی است که نمی تواند مسمومیت ناشی از خوردن مواد شوینده را درمان کند. بنابراین چه به صورت خام و چه به صورت آبپز یا پخته، سفیده تخم مرغ را در این مواقع نخورید.

درمان خانگی خوردن پودر و مواد شوینده در بچه ها و بزرگسالان

به محض آگاه شدن از خوردن پودر و مواد شوینده به وسیله کودک، با اورژانس تماس بگیرید. هرگز به صورت خودسرانه اقدام به درمان این نوع از مسمومیت نکنید. تا زمان رسیدن اورژانس یا رساندن کودک یا خودتان به مراکز درمانی، از توصیه های اورژانس پیروی کنید. احتمالا این توصیه ها را در این مواقع به شما پیشنهاد می دهند:

*در اولین قدم، خونسردی خود را حفظ کنید.

*کودک را مجبور نکنید که حتما استفراغ کند چون در این مواقع احتمال برگشت مواد غذایی وجود دارد و ممکن است خفگی اتفاق بیفتد.

*اگر دچار سوختگی و حساسیت پوستی ناشی از مواد شوینده یا بخارات آن شده اید، پوست را به آرامی با آب و صابون بشویید تا مواد شوینده سمی از سطح پوست پاک شوند.

*برای رقیق شدن میزان مواد شوینده در دستگاه گوارش، جرعه جرعه آب بنوشید و آن را دفع کنید.

*اگر مواد شوینده با چشم هایتان تماس داشته اند، به مدت 15 دقیقه چشم هایتان را با آب ولرم بشویید.

*هرگز به توصیه های افراد غیر متخصص گوش و عمل نکنید.

در نهایت هرچه سریع تر خود را به مراکز درمانی برسانید. چون گزارش هایی مبنی بر مسمومیت جدی پس از خوردن پودر و مواد شوینده اعلام شده است که در مواردی، بچه ها خردسال به سرعت دچار استفراغ شدید، خواب آلودگی پیشرونده و مسائل تنفسی شده اند.

از قلم نیاندازید که اگر تا زمان رسیدن به اورژانس، هیچ کاری برای کودک انجام ندهید، بهتر از انجام یک کار اشتباه است.

در صورت خوردن مواد شوینده هنگام مراجعه به پزشک چه بگوییم؟

هنگامی که به مرکز درمانی مراجعه کردید، اطلاعات خود را با پزشک کودک در خصوص خوردن نوع ماده شوینده و میزان آن در میان بگذارید. پزشک در ابتدا علائم حیاتی کودک مثل ضربان قلب، دمای بدن، فشار خون و تنفس را کنترل می نماید.

بسته به میزان و شدت مسمومیت، ممکن است روش های درمانی از قبیل رساندن اکسیژن، مصرف داروهای مسکن، لوله تنفس، مایعات داخل وریدی، برداشتن یا پانسمان قسمت های سوخته پوست، شستن مداوم قسمت های سوخته، برونکوسکوپی و آندوسکوپی انجام شوند.

اقدامات پیشگیرانه برای مسمومیت خوردن پودر و مواد شوینده

در بزرگسالان معمولا خوردن شامپو و مواد شوینده، به صورت سهوی اتفاق می افتد یا ممکن است فرد در مجاورت گازهای سمی شوینده ها دچار مسائل تنفسی و حساسیت پوستی گردد که دستورالعمل همان مواردی است که در بالا به آنها اشاره شد.

ولی در خصوص بچه ها و خردسالان، عدم آگاهی آنها معمولا منجر به خوردن پودر و مواد شوینده می گردد. برای جلوگیری از بروز مسمومیت مواد شوینده را از دسترس بچه ها دور نگه دارید. بعلاوه می توانید برای نظافت خانه و سطوح از مواد شوینده طبیعی خانگی مثل سرکه و جوش شیرین بهره ببرید.

بیشتر بخوانید: آموزش مراحل یاری های اولیه در حوادث خانه تکانی

سوالات متداول

خطر مسمومیت ناشی از خوردن شوینده چقدر است؟

بسته به میزانی که کودک یا بزرگسال شوینده یا پودر خورده یا با آن در تماس بوده باشد، میزان خطر فرق دارد. اگر این میزان کم باشد، طبیعتا مسمومیت زودتر رفع می گردد. اما در صورتی که برای مدت طولانی تری در معرض مواد شوینده قرار گرفته باشد یا میزان بیشتری از شوینده یا پودر را خورده باشد، احتمال شدت پیدا کردن مسمومیت بالاتر خواهد بود.

چه شوینده هایی باعث ایجاد مسمومیت در بچه ها و بزرگسالان می شوند؟

هر نوع ماده شوینده شیمیایی مثل انواع ضد عفونی نماینده ها، سفید نماینده ها، جرم گیر، مایع ظرفشویی، مایع یا قرص ماشین لباسشویی، قرص ظرفشویی، نرم نماینده لباس و حتی شامپو و صابون های معمولی برای بچه ها بسیار سمی هستند و خوردن این مواد یا قرار گرفتن طولانی مدت در مجاورت آنها یا بخارشان، می تواند خطراتی را به همراه داشته باشد. بعلاوه این مواد برای بزرگسالان نیز خطراتی را در پی دارند.

منبع: ontariopoisoncentre

منبع: افق کوروش

به "11 علائم خوردن پودر و مواد شوینده به وسیله کودک ، چه بخوریم و چه نخوریم؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "11 علائم خوردن پودر و مواد شوینده به وسیله کودک ، چه بخوریم و چه نخوریم؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید