یارانه گندم به خارجی ها داده شد!
به گزارش وبلاگ ایرانزمین، طی سال های اخیر، قانون خرید تضمینی محصولات کشاورزی به بهانه های مختلف مورد بی مهری نهاده شد که این موضوع با واکنش شدید دست اندرکاران بخش کشاورزی روبرو شد چرا که نرخ خرید تضمینی، سنخیتی با هزینه های فراوری نداشت.

با پیگیری های متعدد نمایندگان مجلس شورای اسلامی و تشکل های بخش کشاورزی شورای قیمت گذاری تشکیل شد که با نوید این خبر فراورینمایندگان و بهره برداران به آینده فراوری دلگرم شدند که متاسفانه به رغم برگزاری جلسات شورا از بهمن، نرخ خرید تضمینی گندم به عنوان مهم ترین محصول استراتژیک و تامین نان مردم مشخص تکلیف نشده است که حال با شروع برداشت گندم این موضوع زنگ خطری برای فراوری ملی و امنیت غذایی کشور محسوب می گردد.
این خاتمه ماجرا نیست چرا که طی 2 سال گذشته به رغم فراوری مناسب، مقادیری گندم از کشورهای دیگر برای ذخایر استراتژیک وارد شد که سال جاری هم اصرار مسئولان بر نرخ 4 هزار تومانی گندم و بی توجهی به قیمت تمام شده فراوری، ماجرای سال های گذشته را تکرار می نماید که در شرایط فعلی تحریم و مسائل تامین و انتقال ارز، واردات گندم حداقل 30 درصد بالاتر از قیمت واقعی گندم تمام می گردد .
با وجود آنکه تشکل های بخش کشاورزی و بنیاد ملی گندمکاران، قیمت پیشنهادی خرید تضمینی را بر مبنای آنالیز هزینه های فراوری استان ها به شورای قیمت گذاری اعلام نمودند، اما نرخ این محصول استراتژیک به علت تامین منابع مالی از سوی دولت مشخص تکلیف نشده است که اگر بنابه هر دلیلی نرخ منطقی اعلام نگردد، گندم فراوریی از مرزهای کشور خارج یا به عنوان خوراک دام و طیور مورد استفاده قرار می گیرد که با این وجود جای این سوال مطرح است که چرا مسئولان دولتی حاضرند چند برابر قیمت گندم داخلی اقدام به واردات نمایند، اما از کشاورز داخلی حمایت ننمایند و همیشه بدنبال پرداخت یارانه نان از جیب کشاورزان به مردم هستند؟
حال به سراغ مسئولان ذی ربط می رویم تا از آخرین جزئیات تاثیر گذاری اصرار مسئولان بر نرخ 4 هزار تومانی گندم بر میزان خرید و آینده فراوری این محصول استراتژیک با خبر شویم:
قیمت گندم داخلی 30 درصد ارزانتر گندم خارجی
عطااله هاشمی رئیس بنیاد ملی گندمکاران در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی وبلاگ ایرانزمین، با اشاره به تاثیر تاخیر اعلام نرخ خرید تضمینی بر میزان فراوری گندم اظهار کرد: علی رغم قانون مصوب مجلس و تایید شورای نگهبان، بعضی مسئولان نسبت به نرخ های اعلامی شورای قیمت گذاری انتقاداتی دارند، درحالیکه تصمیمات قیمت گذاری کاملا کارشناسی بوده است.
وی اضافه کرد: با توجه به افزایش قیمت نهاده های دامی نظیر جو انتظار می رود که قیمت واقعی هر چه سریع تر اعلام گردد چرا که با برداشت گندم، کشاورزان رغبتی به تحویل گندم به مراکز خرید ندارند و محصول فراوریی جایگزین نهاده های دامی می گردد.
هاشمی با بیان اینکه اعلام واقعی قیمت خرید تضمینی گندم به نفع امنیت غذایی کشور تمام می گردد، گفت: بارها اعلام نموده ایم که با واقعی شدن قیمت خرید تضمینی، 100 درصد احتیاج صنف و صنعت از داخل تامین می گردد و احتیاجی به واردات نداریم، در غیر این صورت به کشورهای بیگانه وابسته می شویم.
رئیس بنیاد ملی گندمکاران در واکنش به اظهار نظر مسئولان مبنی بر ارزان بودن گندم خارجی نسبت به داخلی اعلام نمود: مسئولان قیمت گندم خارجی را بر مبنای سر مزرعه حساب می نمایند، درحالیکه واردات گندم سایر هزینه های تبعی همچون ترانزیت، بیمه، مسائل انتقال پول و دلار 4200 تومان حساب نمی نمایند و چنین اظهاراتی را مطرح می نمایند.
وی ادامه داد: با احتساب قیمت گندم خارجی و سایر هزینه ها، نرخ گندم داخلی حداقل 30 درصد کمتر از گندم خارجی است.
این مقام مسئول با انتقاد از تاخیر در اصلاح قیمت خرید تضمینی گندم اعلام نمود: بنده معتقدم که در ارتباط با گندم باید فشار مضاعفی وارد گردد چرا که تصور برآن است که در بدنه دولت دست هایی است که نمی گذارد خودکفایی در گندم استمرار داشته باشد.
وی ادامه داد: علی رغم آنکه قیمت خرید تضمینی گندم به عنوان اولین محصول باید اعلام گردد و همیشه فشارهای زیادی برای اصلاح نرخ وارد کردیم، اما تا به امروز این موضوع محقق نشده است.
هاشمی قیمت هر کیلو گندم وارداتی را 270 دلار اعلام نمود و اضافه کرد: با احتساب دلار 20 هزار تومان، قیمت هر کیلو گندم وارداتی 7 هزار و 500 تا 7 هزار و 800 تومان تمام می گردد، از این رو پیشنهاد داده ایم که هر قیمتی که از کشاورزان خارجی سرمزرعه خریداری می گردد، نرخ خرید گندم را اعلام نمایند که با این وجود حداقل 5 هزار و 800 تومان باید اعلام گردد .
رئیس بنیاد ملی گندمکاران تاخیر در اصلاح قیمت خرید تضمینی گندم را بدعهدی و خیانت به کشاورزان دانست و گفت: در جلسه اینده اگر موصوع گندم آنالیز نگردد، دیگر به شورا نخواهیم آمد.
هشدار نسبت به قاچاق گندم از مرزهای کشور
سید جعفر حسینی مشاور ارشد نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی وبلاگ ایرانزمین، با اشاره به دلایل عقب ماندگی تاخیر در اعلام نرخ خرید تضمینی گندم اظهار کرد: با توجه به آنکه منابع خرید تضمینی گندم را باید دولت تامین کند و نگاه دولت به نرخ خرید بودجه ای است و کاری به عواقب خرید ندارند، از این رو اعلام نرخ به تاخیر افتاده است.
وی اضافه کرد: همه ساله کشاورزان به امید بهتر شدن قیمت ها، دوره کاشت، داشت و برداشت را انجام می دهند، اما سال جاری نه تنها قیمت گذاری در فصل برداشت انجام نشد، بلکه در چندماه گذشته که شورای قیمت گذاری جلسات را برگزار کردند، توجهی به قیمت گذاری گندم به عنوان مهم ترین محصولات استراتژیک و نان مردم نداشتند، درحالیکه قیمت گندم بر قیمت جو هم اثر گذار است.
حسینی ادامه داد: تا به امروز نگاه دولت برای اعلام نرخ خرید تضمینی بودجه ای است که با این وجود جای این سوال مطرح است که در صورت عدم تحویل گندم از سوی کشاورزان، دولت ناچار به واردات گندم از خارج است که در شرایط فعلی تحریم، مسائل جابه جایی ارز امکان واردات وجود ندارد.
وی با بیان اینکه قیمت گذاری گندم جای تعجب است، گفت: گرچه واردات گندم پر هزینه تمام می گردد، اما نگاه مسئولان برآن است که از جیب کشاورز قیمت نان را کنترل نمایند و به نوعی یارانه آرد را از جیب کشاورز پرداخت می نمایند.
مشاور ارشد نظام صنفی کشاورزی نسبت به قاچاق گندم هشدار داد و گفت: با توجه به اختلاف قیمت گندم با کشورهای همسایه و بحث تبدیل شدن گندم به خوراک دام و طیور، نرخ گذاری این محصول استراتژیک انجام نشده است، درحالیکه قیمت ها باید همسان و همراه یکدیگر تغییر کند.
به گفته وی، با توجه به نرخ جهانی گندم و شرایط تاثیرگذاری اقتصاد بر کرونا و اینکه هر کشوری بدنبال تامین امنیت غذایی کشور است، واردات سخت تر می گردد .
این مقام مسئول با اشاره به اینکه قیمت گذاری گندم بر جو و سایر نهاده های دامی اثر گذار است، اعلام نمود: در حال حاضر قیمت هر کیلو جو 5 هزار و 500 تا 6 هزار تومان و گندم 4 هزار تومان است که با این وجود دامداران ترجیح می دهند از گندم استفاده نمایند که علاوه بر ارزش غذایی بالاتر، قیمت کمتری هم دارد.
حسینی با تاکید بر اهمیت قیمت گذاری گندم و جو گفت: شورای قیمت گذاری باید به موضوع قیمت گندم و جو توجه جدی داشته باشد چرا که از ابتدای فروردین، برداشت در بعضی استان ها شروع شده است، درحالیکه کشاورزان به علت عدم مشخص تکلیف قیمت همچنان در بلاتکلیفی به سر می برند.
اعلام قیمت منطقی گندم راهی برای پایداری فراوری
علی خان محمدی مدیر عامل مجمع نخبگان کشاورزی در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی وبلاگ ایرانزمین، نسبت به قاچاق گندم هشدار داد و گفت: با توجه به تورم و افزایش قیمت نهاده ها باید منتظر قاچاق گندم و مصرف دامی باشیم.
وی اضافه کرد: با وجود قیمت بالای گندم در کشورهای همسایه، از کشاورزان نمی توان انتظار داشت که گندم را با نرخ خرید تضمینی به دولت بدهند.
خان محمدی ادامه داد: با توجه به قیمت فعلی خرید تضمینی گندم این احتمال وجود دارد که گندم فراوریی از شهرستان های استان های مرزی خارج گردد.
این مقام مسئول اعلام قیمت منطقی خرید تضمینی گندم را راه چاره پایداری فراوری دانست و گفت: طی نشستی که با نمایندگان مجلس داشتیم، اعلام نمودیم که اگر قیمت خرید تضمینی گندم اصولی نباشد امکان قاچاق به کشورهای همجوار وجود دارد، همچنین بخشی از گندم فراوریی به عنوان خوراک دام و طیور مورد استفاده قرار می گیرد.
به گفته وی، اگر قیمت خرید تضمینی گندم متناسب با نرخ کشورهای همجوار اعلام گردد، پایداری فراوری استمرار خواهد داشت و با ادامه فرایند لنگان لنگان فعلی قیمت خرید، فراوری این محصول استراتژیک در معرض خطر قرار می گیرد.
مدیر عامل مجمع ملی نخبگان کشاورزی در خاتمه قیمت فعلی جو را 6 هزار تومان اعلام نمود و گفت: با توجه به نرخ بالای نهاده های دامی، دامداران و مرغداران گندم فراوریی را خریداری می نمایند و کاری به کیفیت گوشت، شیر و مرغ فراوریی ندارند و تنها پایداری فراوری برایشان ملاک است.
در شرایط فعلی تحریم که تامین امنیت غذایی کشور و بی احتیاجی به کشورهای بیگانه از اهمیت بالایی برخوردار است تا دشمن از هر اهرمی نتواند بر ما فشار واردکند، اما متاسفانه دولتمردان بر مبنای بودجه قیمت خرید تضمینی گندم به عنوان مهم ترین محصول استراتژیک را اعلام می نمایند، در حالیکه این موضوع خلاف قانون خرید تضمینی و سیاست شورای قیمت گذاری است که اگر بنا به هردلیلی اعضای شورا نتوانند رئیس سازمان برنامه و بودجه و وزیر اقتصاد را مجاب به قبول قیمت منطقی متناسب با هزینه های فراوری نمایند، کشاورزان رغبتی به تحویل گندم به مراکز دولتی ندارند و در این میان سلف خران و دلالان با خرید گندم اقدام به قاچاق این محصول استراتژیک از مرزهای کشور می نمایند.
منبع: باشگاه وبلاگ ایرانزمین
آخرین اخبار مالی را در کانال تلگرامی وبلاگ ایرانزمین دنبال کنید.
منبع: تجارت نیوز